[記憶體] 條 DDR4 上到 3500MHz 但去不到 3600MHz

用 XMP, 條 DDR4 multiplier 上到 35 但去不到 36!
加 RAM voltage 去 1.40 V 就不能 POST.... 幾奇怪!
是否和 SOC 有關? SOC voltage 即是 BIOS 那個 setting?

回覆 1# toylet

試下唔好用XMP, 然後再超, 成功後再微調TIMING
我前幾晚超對用開嘅COSAIR DDR2400 上2933, 先用XMP, 結果超唔起, 閂咗再上開以到3000, 但行唔到TEST

CPU?MB? Ram chip?

CPU?MB? Ram chip?
nelsonlee130 發表於 18/11/2020 17:19

CPU: Core i7 9700K
motherboard: Gigabyte Z370-HD3P
RAM: Crucial Ballistix Sport LT DDR4-3200

試下唔好用XMP, 然後再超, 成功後再微調TIMING
neuy 發表於 18/11/2020 01:06

最後一着.... 照計 差 嗰 少少 無理由 上不到...
我前幾晚超對用開嘅COSAIR DDR2400 上2933, 先用XMP, 結果超唔起, 閂咗再上開以到3000, 但行唔到TEST

2400 去 3000 又 的確 貪咗啲啲....
有無試加 voltage?

最後一着.... 照計 差 嗰 少少 無理由 上不到...

2400 去 3000 又 的確 貪咗啲啲....
有無試加  ...
toylet 發表於 2020-11-18 22:33

唔係貪咗啲,係好貪
唔得囉,加咗一樣,極極地。
依家由16 16 16 39 1.20v @2400 去 16 16 16 39 1.280v @2933 穩行中。

唔係貪咗啲,係好貪
唔得囉,加咗一樣,極極地。
依家由16 16 16 39 1.20v @2400 去  ... @2933 穩行中。
neuy 發表於 19/11/2020 02:57

又是差少少....
傳說中的 B-Die?

又是差少少....
傳說中的 B-Die?
toylet 發表於 2020-11-19 11:22

timing set auto/保守 打爆freq 睇下上到盡去到幾多先

又是差少少....
傳說中的 B-Die?
toylet 發表於 2020-11-19 11:22

我又無CHECK過呀, 用CPU-Z睇係Micron

螢幕擷取畫面 (2).png

螢幕擷取畫面 (4).png

螢幕擷取畫面 (6).png

timing set auto/保守 打爆freq 睇下上到盡去到幾多先
GTRR35 發表於 2020-11-19 13:17

如果你覆我, 我試咗AUTO, 加同唔加壓, 一行3000會藍畫面。