[主機板] meg b550 unify設定

塊板太新網上冇咩資料,所以上黎求教各師兄,邊D位設定先對超頻有用

唔識就先簡單D,入Windows装個RYZEN master

塊板太新網上冇咩資料,所以上黎求教各師兄,邊D位設定先對超頻有用
strikewinghk 發表於 2021-1-4 21:03

希望幫到樓主
https://www.reddit.com/r/Amd/com ... mp;utm_source=share

行PBO只需調Max CPU Boost /Curve optimizer
Max boost數值視乎U體質50-200
Curve逐個核心調,數值視乎核心體質20-30
關閉spread Spectrum有助FCLK穩定
關於開啟PBO令到L3數值低,可以改PBO Limits入面各個數值
喺CHH見人改成PPT300,TDC150A,EDC450A後L3正常

回覆 4# kcto
唔該晒師兄,我知你都係用呢塊板,見你BIOS係A12,我手多更左個,12月9號係咪易炒RAM,同埋Curve optimizer有D人話唔SET超,過20.但係我SET到25係多重跑分好D,但係單核就上唔到分,仲有防掉壓1個CPU,同SOC,SET幾多最好?

回覆 2# Pppk

會唔會同BIOS有衝突

回覆 3# arfatt
唔該晒有排睇

回覆  kcto
唔該晒師兄,我知你都係用呢塊板,見你BIOS係A12,我手多更左個,12月9號係咪易炒RAM,同埋Curve op ...
strikewinghk 發表於 2021-1-5 15:15

首先,我係唔會用PBO嘅,所以冇實測數值提供,我只能提供方法同數值範圍你去摸
開PBO照計係唔使理防掉壓,SOC又係要自己摸冇得伸手,大家啲嘢唔同俾你都冇用
一般有問題先轉BIOS,用得好哋哋轉乜鬼?如果唔啱嘴型嘅,揾翻上嗰版FLASH就係

回覆 8# kcto
個官網得11月個板同呢個,咁超RAM果度都唔駛理個防掉壓果度?而家個L3冇問題唔該晒師兄

回覆  kcto
個官網得11月個板同呢個,咁超RAM果度都唔駛理個防掉壓果度?而家個L3冇問題唔該晒師兄 ...
strikewinghk 發表於 2021-1-5 16:12

行AUTO得嘞,唔使搞到咁複雜化