[系統優化] XMP行唔穩,應該降頻好定降CL好?

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=98&tid=2641357
Ryzen 3300X, Asus B450-F

話說最後買咗VENGEANCE® RGB RT 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16
直接開DOCP行返3600 CL16竟然過唔到mem test

馬死落地行,以下兩個方案邊個比較理想?
1. 3200 CL16
2. 3600 CL18 (手動照抄同廠set 18-22-22-42-64)

定其實仲有其他辦法?

都係果句 你係用緊16GB x2 = 32GB係好惡搞
你見成個QVL最高都係得3466 除非係單條先有條3600 CL19
唔可以直接同8GB x2比

Corsair d ram其實唔係好掂,又貴,又唔好超

回覆 18# ARM

似係RAM問題但係同時間都有機會係CPU MB問題,

如果你1.37v 冇error正常用到就無謂搞咁多嘢

#題外話如果有時間行兩個鐘 prime95 torture test, 如果依個都冇error就成個System都好穩定,有error就繼續加電壓, 大約1.4v就應該pass 到

回覆 19# ARM

無得整啊,條RAM無問題...

你底板QVL本身無你條RAM既List。

加壓其實係手動超頻,已經唔係XMP。

另外,你底板有無set FCLK同步?

回覆  ARM

yes,幫你double check左,你底板 QVL係無 3600C16既RAM。
tompkyou 發表於 2022-4-30 23:17

試咗加電壓到1.37V就冇問題
係咪可以拎支RAM上代理換?

回覆  tompkyou

純討論

1. xmp所行既參數 對本身條ram黎講係好ez的。唔存在唔夠電壓一說。
   我見唔少 ...
buster290 發表於 2022-4-30 18:44

多謝你咁詳細嘅reply, 但其實我只係想簡簡單單穩行到就算

啱啱試咗電壓去到1.37v燒咗一個鐘memtest暫時都冇事(1.35v燒唔夠一分鐘就會爆error)
如果真係加電壓就穩嘅咁有冇機會係支ram嘅問題?

回覆 16# ARM

yes,幫你double check左,你底板 QVL係無 3600C16既RAM。

睇黎好多ching都唔知咩係QVL,淨係知XMP...

What is the Memory QVL?
The QVL (Qualified Vendors List) i ...
tompkyou 發表於 2022-4-30 20:34

搵把風扇直接吹住一樣出事
隻手摸落去HS到都係凍嘅
我估應該唔關溫度事

補充資料:
我底牌係Asus B450-F
支Ram係VENGEANCE® RGB RT 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C16

QVL真係得B450-F 2,冇第一代…
唉,見到佢寫住Optimized for Ryzen, 諗住實冇死

del...