[系統優化] 想問B660板配13700K版仍可做到降頻效果? (暫時解決)

大家好 想想問B660板 (例如牙石) 配13700K版 仍可做到降頻效果 ?

因為講超....D師兄就話唔可以配B660要690果堆, 但如果只係降頻呢?

降v L1/L2 低溫用, B660板都一樣可以 ? 謝謝各位

update:  19/f
==========================

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 99&pid=41870329

我塊B660可以降頻(降multiplier),其他應該一樣得。
不過唔知係咪你想要嘅效果

我塊B660可以降頻(降multiplier),其他應該一樣得。
不過唔知係咪你想要嘅效果 ...
天宮葉月 發表於 25-12-2022 22:24

好似D師兄咁玩法一般降到限100v用

大家好 想想問B660板 (例如牙石) 配13700K版 仍可做到降頻效果 ?

因為講超....D師兄就話唔可以配B660要690 ...
惡魔城城主 發表於 2022-12-22 13:24

設定TDP Limit?
B660大部份板都可以做到,ASUS 技嘉 MSI都得

驚買左返黎冇,你可以先去官方WEBSITE下載底板說明書,搜尋下有冇power limit/tdp limit

https://geekflare.com/windows-power-options/
Windows將maximum processor state較做99%
用HWMonitor睇已經慳咗一半電

設定TDP Limit?
B660大部份板都可以做到,ASUS 技嘉 MSI都得

驚買左返黎冇,你可以先去官方WEBSITE下載底 ...
s84292 發表於 28-12-2022 13:40

唔該晒師兄, 應該係全部可以, 睇廠牌
有PL1/PL2 set就可以

不過都有講話就算asus b660都有鎖CEP(AI), 要z690以上可以OFF CEP

睇到樓主叫關閉就關咗
但諗一諗依個版嘅POST不嬲唔SET 關閉
有需要可以繼續討論

BTW,唔記得以前法哥點玩POWER LIMIT

回覆 5# 刺心

這樣會廢了turbo boost, P core 只有3.6GHz, E core 只有 2.7GHz
對高頻率低負載(ie遊戲) 會有性能影響.......

最近想砌mATX新機,感覺新U出廠都差不多超到盡,E core 跑分都快過現用的U。為降頻買K CPU+z790感覺有點貴,溫緊書學緊降頻呢個問題。

後來先知可以只開E core,假日先會打機,平日只係Word打字,諗緊假期/平日,開機直接Load Bios profile來開關核會唔會簡單D

吓, 可以只開E core(細核)
我以為調返轉可以只開P core(大核)