回覆 10# faifai456

係公司睇冇睇條YT片,可能我誤會左,只係強制模擬調用8個E core
【心得】還在被誤導 intel 的小核只能跑分嗎? 小核只是相較大核速度較慢,但跟普通核心沒兩樣!
可以只開E唔合邏輯

又好似唔係
Intel 12代酷睿只开"小核"怎么样?两大超级惊喜!

E-Core Only

回覆  刺心

這樣會廢了turbo boost, P core 只有3.6GHz, E core 只有 2.7GHz
對高頻率低負載(ie遊戲 ...
CometCrasher 發表於 2023-1-8 15:41

鎖CPU最低頻:Processor power management > Minimum processor state > 5%推高
以前一直用呢招把Intel 775 CPU idle時推高過1.2G長行最低1.6G,減少Speedstep跳頻反應延遲

吓, 可以只開E core(細核)
我以為調返轉可以只開P core(大核)
faifai456 發表於 2023-1-11 15:00

一般我粒i5-13600K都主要用E-core去行P-core很少用,就算用Firefox都係用E-core! 用Process Lasso 鎖CPU Affinity

把Gimp鎖住只用P-core

用此 官方 bios 設定 是否簡單一點 ?
TEMP LIMTED.jpg

想請教下如果用B660底板配13600K係唔係會過熱,見到有人話溫度會秒破百度

想請教下如果用B660底板配13600K係唔係會過熱,見到有人話溫度會秒破百度 ...
Dalacin 發表於 2023-2-17 15:43

b760配13700K用家,單塔風冷,跑CPU分就會過百度,平時打機唔會。

b760配13700K用家,單塔風冷,跑CPU分就會過百度,平時打機唔會。
darktommy 發表於 2023-2-17 20:09

咁打機大約幾度?

咁打機大約幾度?
Dalacin 發表於 2023-2-18 10:15

打Hogwarts,見粒U食100W電就已扯盡額定5327MHz,70幾度。風扇聲可接受。

結果, 我塊b660昇左bios上2611版本, 就多咗"0x104 microcode",

之後兩樣offset mode改 -0.1~0.15 (睇狀態), 用咗依個方法 (因牙石ROG B版配13k係改唔到PL1 PL2)

結果, 我塊b660昇左bios上2611, 多咗"0x104 microcode",

之後兩樣offset mode改-0.13, 用咗依個方法 (因牙 ...
惡魔城城主 發表於 2023-9-19 03:16 PM

嘩係無研究過
有咩用XD