都係繼續觀望
1.0.0.7b 見外國forum 4條32行6000都係唔stable
仲好似話boot機仲耐左

食埋花生先,當佢1:1 MODE連6400都唔穩定
但出個1:2 MODE比你
時脈夠快呀,當大家行7200
咁我同6000比起上來我會輸幾多Latency先
依個我就有D CONCERN
同埋,AMD來嫁...唔好咁大期望:(

試咗. 但本身粒U係雷U. MC同FCLK都唔好超. 但可以stable 6400. 6800入到windows.點tune都GG. 發現1:2mode 實際對 latency應響輕微. 返而CL實際影響大D. 用AIDA64做RAM read, write, copy. 6400(2:1, 32CL)快過6000(1:1,28CL) 約3~5%. 但latecy就由61ns升到65ns. 而家行緊6200(1:1, 30CL)跑AIDA64同6400差唔多. 但latency降到63. 6400(1:1,唔stable)同(2:1, stable)相同CL 下. latency係正負0.5~1ns內.

AIDA64唔係在win11 safe mode跑. 所以數字跳動時大時細. 但大約係咁. 1:2mode本身對latency影響細. 但對bandwidth應該大. 真係要過7000Mhz先有超明顯分別. 但過7000Mhz CL就變得好高. 對打機不利. 所以有大神就講"打機就行6200~64000 1:1mode. 最好的平衡. 過6400就一定要開1:2mode."

山寨 King Bank 都上到 7800MHz 仲過到 stress test

無人講既
rcbananahk 發表於 2023-7-28 09:46

厘條thread 無人講因為唔關zen4 事
而且又唔係影響超ram

岩岩asus 都出左x670e hero 7b更新
終於粒soc可以壓到1.26v 都做到6000 穩壓,唔會跳到1.35v

山寨 King Bank 都上到 7800MHz 仲過到 stress test
astray 發表於 2023-7-28 00:32

比較想知4條ram setting

比較想知4條ram setting
ricky1992 發表於 2023-7-29 21:52

我只係知一定要係"Advanced meun" 內AMD 自家 overclock menu 的RAM OC內. 手自enable Nitro mode. enable rabxxxx training. RX, TX 個D 要4X 以上. 但boot機時間會耐好多....

其它RAM speed, 電壓真係自己試...