回覆 30# s84292

加電可能得,不過要裝風扇吹住條ram先得~
唔加一熱就hang機

回復 27 #MirageKnight

岩岩睇patch c 都只係fix samsung ram插4條,似乎都唔關我事住,我ITX

via HKEPC Reader for Android

大電出奇蹟,加到1.6V

ZEN4 IOD同CCD 之間條Infinity Fabric 速度唔夠快(如果得單CCD的型號,上限更 ...
s84292 發表於 2023-8-2 15:25

就係唔夠膽

我用onboard 掛模擬器所以有得超快啲都想試下快啲睇下會唔會順啲

塊MSI ACE 岩岩尋日出左07c beta
今日隨便試下7800x3D SoC 1.1V FCLK 上到2233
不過未試長行穩唔穩
之前07a SoC 1.0725V 只穩到2166, 上2200 要1.13V

ram 手上對gskill 無咩改變,6200 c30-38-38-30都應該到頂
再上6400都係要加電/縮sub timing,咁唔攪了

ZEN4 DDR5做到Gear 1 (1:1) @ 6000其實係好勁嫁

但ZEN4行Gear 2會有bandwidth問題, 影響可能大過減少左o ...
GeneralShepherd 發表於 2023-7-30 06:42 PM

所以食花生算
佢連6400都呃我

所以食花生算
佢連6400都呃我
lkl0120 發表於 2023-8-15 14:30

我最後都係忍唔住,最近32GB又唔夠用
見到有行貨TEAM RGB DDR5 7200 24GB X2有特價1500蚊

X670 HERO BIOS 1516 ,
乜都唔SET剩係禁DOCP1 DDR5 7200,
禁完計埋黑畫面數RAM一分鍾唔洗入到WINDOWS
煲機 10分鍾暫時正常

更新: 暫時上試到1.41V soc1.2v 仍然可以過到7600
要7400以上跑分先高過1:1的6200

見到有行貨TEAM RGB DDR5 7200 24GB X2有特價1500蚊

X670 HERO BIOS ...
s84292 發表於 2023-8-17 18:41

更新埋1.0.0.7c 開機真係快好多

更新埋1.0.0.7c 開機真係快好多

E 發表於 2023-8-18 16:37

ASUS X670E 仲未有C BIOS

不過C版應該係修左一個安全性問題,
我公司部2代EYPC 更新完,跑DB慢左25-30%左右,壓縮野慢左10%
屋企機冇咩安全野擺入去,都未必升

回復 38 #s84292

本來1.0.0.7B超頻後第一次開機起碼等5分鐘
升左C後2~3分鐘左右就boot起

不過亦都可能只係個別廠調教唔同既分別

X670 HERO BIOS ...
s84292 發表於 2023-8-17 06:41 PM

依肯食24GB有料