[操作疑難] 求意見.........用緊 AMD B450 + 3300X.....仲升唔升CPU 好??

好似升黎都唔係差太遠 ?
求版友意見

樓主最後換左咩U呢兩日我都終於由2600換左5600
一換完粒U, 張6700XT終於得到左解放, 打機順左好多
平時 ...
4400 發表於 2024-3-12 15:34

我有部打機PC都係用緊6700XT, 不過CPU就係3600.
你轉5600打機平均會多左幾多fps?
我考慮緊5700X/5800X

回覆 33# calvinlai

本身用開 5600G,上年朋友送左張 3070 俾我,岩岩上個禮拜係 AliExpress 買左粒 5700X3D(HK$1,360),希望呢次既 AM4 最後一擊可以頂到 9 代 Ryzen 出。🔥💪

你換錯CPU, 6核換6核, 應該換5700或5800, 8核16
PowerShot 發表於 2024-3-27 01:49

佢REN 片慢可能唔關CPU事,而係佢個軟件可能唔支援AMD GPU加速,或者得一半
可能又係冇CUDA,畢竟唔少軟件換張卡可以快幾倍
2600 上5600 核心冇多,但IPC同頻率問題都至少快1/3

用緊3600諗住下代先板U RAM一套換

搞個2手3900x 咪得

平時 ...
4400 發表於 2024-3-12 15:34

你換錯CPU, 6核換6核, 應該換5700或5800, 8核16

有CHING 放5700G
去交易廣場睇睇

開埋RESIZE BAR果個
lkl0120 發表於 2024-3-12 17:59

原來仲有個咁嘅功能架咩, 等我上YT睇下點搞先
我暫時淨係開左pbo2同超左ram 仲有開左果個咩AFMF
玩落實在爽太多, 早知早D換
唔該哂C兄

平時 ...
4400 發表於 2024-3-12 03:34 PM