[操作疑難] 有冇得提高GPU最低頻率?

用緊GALAX 4080
用software睇閒置時最低會到210MHz
打機時最高可以去到2565MHz
但係當用CHROME同時睇YOUTUBE同上網時(GPU頻率都係得210MHz)
畫面一部分會閃現黑格
如果GPU SET 超頻再用CHROME同時睇YOUTUBE同上網就無事
所以估係頻率太低出問題
想問下有冇方法SET高D自動行1000MHz~2565MHz而唔係210MHz~2565MHz?

用緊GALAX 4080
用software睇閒置時最低會到210MHz
打機時最高可以去到2565MHz
但係當用CHROME同時睇YOUTUB ...
cwc0110 發表於 2023-9-5 23:30

same problem @edge ?

use afterburner ? set min mhz

回覆 2# raylee

用緊GALAX個 XTREME TUBER
咁我試下轉用MSI afterburner

回覆 2# raylee

CHING可否講下邊度有得SET MIN MHZ

回覆  raylee

CHING可否講下邊度有得SET MIN MHZ
cwc0110 發表於 2023-9-6 00:03

maybe not applicable to GALAX
https://poe.com/s/CBgJ37ppdQ664jMyi8Vg

maybe not applicable to GALAX
raylee 發表於 6/9/2023 00:49

我試試, thx

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F)

試下更新driver 先?  

以前係要刷vbios mod改先得

試下更新driver 先?  

以前係要刷vbios mod改先得
happychanbb 發表於 7/9/2023 01:08

最近重裝windows
連底板bios都係最新version

用afterburner都唔係好得
要刷vbios個d就唔搞啦

可能試下搵隻game係背景load住迫gpu唔好閒置

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F)

最近重裝windows
連底板bios都係最新version

用afterburner都唔係好得
要刷vbios個d就唔搞啦

可能試下 ...
cwc0110 發表於 2023-9-7 11:23

在Windows圖形設定中,將硬體加速調整為"高性能"模式,這樣也可以避免GPU降頻

在Windows圖形設定中,將硬體加速調整為"高性能"模式,這樣也可以避免GPU降頻 ...
raylee 發表於 7/9/2023 14:25

thx, 我試試