放棄吧,官方 QVL只供參考,佢地自己實驗室用I3 跑到DDR5 XMP 12000+ 都得,只要寫明備註係因 CPU or 主機 ...
ray7a7 發表於 2023-11-27 02:28 PM

無乜可能XMP6400開唔到會死

4條+z690 算吧啦
一係換ram 一係換板
Baggio3go 發表於 2023-11-27 12:10 AM

無用,4條必死

已經唔XMP...行4000 32*4.....要容量....唔要SPEED
口o口 發表於 2023-11-29 11:50 PM

4條行夠128只有HYNIX IC可以做到5200
其他IC唔太洗幻想

做法得一個就係連XMP都唔開
就咁開5200 40 40 40 40 唔記得
電壓唔洗加
行到就行到,第一次開機時間極長
之後可以燒

DDR5我已經提過好多次唔好插4條,插得4條就一定要睇QVL嘅款去買
現時插4條我試過最多得5200
唔洗諗太多嫁喇

其他IC唔太洗幻想

就咁開5200 40 40 40 ...
lkl0120 發表於 2023-12-2 13:12

懶得搞..所以都係熄XMP...行4000....

其他IC唔太洗幻想

就咁開5200 40 40 40 ...
lkl0120 發表於 2023-12-2 13:12

想問問
有冇教學???
我唔係人手超頻D朋友-0-...
一D唔都太識...

想問問
有冇教學???
我唔係人手超頻D朋友-0- ...
口o口 發表於 2023-12-2 06:07 PM

咪係就係BIOS RAM FREQ SET 5200
然後入邊TIMMING 打返 40 40 40 40 84 2T就算

無乜可能XMP6400開唔到會死
lkl0120 發表於 2023-12-2 13:08

唔係冇咩可能,現實就係咁
微星官方論壇都好多人反映,就算13900K + Z790 Carbon開 XMP都會死機,主要係對DDR5 32G X 2 支援唔夠好,另外華石同技 G反而Z790 XMP做得比較好

應該咁講,係開到 XMP 6400 or MRT 6800但不穩定,開到機但會藍屏死機

via HKEPC Reader for Android

唔係冇咩可能,現實就係咁
微星官方論壇都好多人反映,就算13900K + Z790 Carbon開 XMP都會死機,主要係 ...
ray7a7 發表於 2023-12-4 08:07 AM

No offence to MSI
依單野應該唔係MSI問題
我都唔能夠排除係MSI BIOS TIMMING落得太緊
但依D 主流MODEL係唔會咁冒險
32GB X2真係係4大板廠都好都未試過有問題

我試嘅情況通常開XMP出事都係RAM自己有問題
或者(極少)係CPU IMC出事
所以話板問題....真係唔似

No offence to MSI
依單野應該唔係MSI問題
我都唔能夠排除係MSI BIOS TIMMING落得太緊
但依D 主流MODEL係 ...
lkl0120 發表於 2023-12-5 12:31

觀點同角度,無謂係呢方面執著
我自己 MTI 6000 CL30 同 6200 CL32 正常打機冇問題,唔再係 XMP 6400 CL32呢個問題糾纏

via HKEPC Reader for Android

觀點同角度,無謂係呢方面執著
我自己 MTI 6000 CL30 同 6200 CL32 正常打機冇問題,唔再係 XMP 6400 CL3 ...
ray7a7 發表於 2023-12-5 03:45 PM

你係買咗6400出事嘅?唔介意拎上我度一齊研究?
我都想要個答案