你係買咗6400出事嘅?唔介意拎上我度一齊研究?
我都想要個答案
lkl0120 發表於 2023-12-5 17:37

去左代理換左一次,佢地用華擎Z690開 XMP 6400都係咁報錯,初時以為 RAM問題換左,之後 MSI Z790 Edge更新當時最新 BIOS都係 XMP 6400 死機,反而6200 CL32 好穩定

我一次全默認 CPU出廠設定無 OC,只開XMP死機,CPU超頻5.7G,都係死機,所以放棄了,用到 MTI 6200 CL32 就算了

via HKEPC Reader for Android

我見到有人測試,技嘉Z790 elite , 7600+5600 四條混插, 都行到7000mhz

無用,4條必死
lkl0120 發表於 2023-12-2 13:09

我見到有人測試,技嘉Z790 elite , 7600+5600 四條混插, 都行到7000mhz
Baggio3go 發表於 2023-12-5 05:48 PM

燒轉機來睇下先講啦,一係佢識閘低果兩條,如果唔係上到去都唔會穩定
根本INTEL CPU個IMC設計又好AMD IMC都好,都應付唔到4條DDR5

去左代理換左一次,佢地用華擎Z690開 XMP 6400都係咁報錯,初時以為 RAM問題換左,之後 MSI Z790 Edge更 ...
ray7a7 發表於 2023-12-5 05:42 PM

SOSAD,RAM係邊款,想研究下

SOSAD,RAM係邊款,想研究下
lkl0120 發表於 2023-12-5 18:36

G.Skill DDR5 XMP 6400 CL32 Adie ,32G X 2
代理係抵讚,Test左一陣報錯,立即換左全新,全程唔使半個鐘,番到屋企開 XMP 6400 CL32打機又藍屏,BIOS又係最新,放棄了

via HKEPC Reader for Android

G.Skill DDR5 XMP 6400 CL32 Adie ,32G X 2
代理係抵讚,Test左一陣報錯,立即換左全新,全程唔使半個 ...
ray7a7 發表於 2023-12-5 06:45 PM

放心啦GSKILL代理服務唔會差得去邊
BTW如果唔係GIGA板我可以比個RUN MEMTEST PRO過你試

INTEL 13GEN 官方
2 DIMMs 2R 都係support 3600
想行4800 祝你好運

已經冇理4000定5600...
開心使用中...

正想加兩條DDR5落去我塊Asus Z690G是否四條RAM真的不穩定,我而家2條16GB x2 RAM行XMP3.0很穩定地運行6600MHz

INTEL 13GEN 官方
2 DIMMs 2R 都係support 3600
想行4800 祝你好運
ocean15 發表於 2023-12-8 09:27 PM

要夾IC,唔係無可能
我夾過FIT嘅行到5200過測