正想加兩條DDR5落去我塊Asus Z690G是否四條RAM真的不穩定,我而家2條16GB x2 RAM行XMP3.0很穩定地運行6600M ...
yikale 發表於 2023-12-11 04:41 PM

必死,唔洗諗

G.Skill DDR5 XMP 6400 CL32 Adie ,32G X 2
代理係抵讚,Test左一陣報錯,立即換左全新,全程唔使半個 ...
ray7a7 發表於 2023-12-5 18:45

放棄即係點?

我想問我用gigabyte Z690 ud ax 搭 13700kf 搭 a die 32*2, 行 5600 無問題,但行 6400 著到亦燒到行到,個係sleep 唔到,有冇邊個 bios setting 可以搞,定 bios bug?

我已試重裝 windows, 確認唔係 windows 問題,hybrid sleep 嗰啲 disable

set 番 5600 就得,6400 就唔識瞓

放棄即係點?
jk1399 發表於 2023-12-16 09:37

用番 MSI MTI 6000 CL30 好穩定,放棄 XMP  6400 CL32,反正相差近乎無

下次換機,應該考慮番華石 or華擎,MSI板有好多基本功能都冇,好多都係可以唔用但不能没有

via HKEPC Reader for Android

我想問我用gigabyte Z690 ud ax 搭 13700kf 搭 a die 32*2, 行 5600 無問題,但行 6400 著到亦燒到行到,個 ...
benn 發表於 2023-12-18 02:50 PM

訓教太多問題,唔好搞訓教喇..

用番 MSI MTI 6000 CL30 好穩定,放棄 XMP  6400 CL32,反正相差近乎無

下次換機,應該考慮番華石 or華 ...
ray7a7 發表於 2023-12-18 05:39 PM

到我奶野
G牌板+豬嬌7200
XMP有事,手SET 7200 同CL都奶野
唔開XMP乜事都無
研究中

到我奶野
G牌板+豬嬌7200
XMP有事,手SET 7200 同CL都奶野
唔開XMP乜事都無
研究中 ...
lkl0120 發表於 2023-12-21 01:21

主要係底板 UEFI支援高頻DDR5 唔夠好
我個人主觀覺得:
CPU : 30%
底板:60%
RAM: 10%
Check官方 QVL都無意思,佢地自己用I3行到 XMP 10000+ 都冇參考價值,一句可能受 CPU或 RAM體質影響

估計DDR5 XMP真正成熟要等到2025年之後,先可以平均穩定 XMP 8000+

我個人主觀覺得:
Check官方 QVL都無 ...
ray7a7 發表於 2023-12-21 01:40 PM

我經驗
RAM 50% (一係壞一係唔壞)
板 30% (個別底板BIOS太奇特)
CPU IMC 20%

CPU IMC
14代就8200 打上
13代就7600 打上
12代就飄忽,我試過6600 OK

所以好難講

我想問我用gigabyte Z690 ud ax 搭 13700kf 搭 a die 32*2, 行 5600 無問題,但行 6400 著到亦燒到行到,個 ...
benn 發表於 2023-12-18 14:50

冇得搞,一係 G板出新Bios,睇下支援度如何

我個人主觀覺得:
Check官方 QVL都無 ...
ray7a7 發表於 2023-12-21 05:40

其實係xmp 同expo d 原廠參數太少,電壓亦算保守
某程度個認證都算hea

好似asus 咁xmp/expo 會分3種 1/2/3,1/2 係asus 自己調左更多的參數入去
完全跟ram 原廠果個真係好易炒

我之前玩x670e 一對ddr5 7200 24gb , expo ii 乜都唔set 超到7600都穩燒
我將7900x 換7950x3d 都係正常咁跑,冇郁過