我都係隨意set, 不過set 225 真係有225?
dan_dan 發表於 2024-2-9 05:48

我諗你至少都應該抄下人地d 參數
最初又話full auto,full auto 一定係0唔會係225

+225 mhz 佢比你打到入去,多數就會work
curve optimizer唔係set 加電,唔係神u
唔死就奇

試左完全唔開pbo,
只係開xmp會唔會wakeup 唔到先啦
排除法逐項試基本常識

我諗你至少都應該抄下人地d 參數
最初又話full auto,full auto 一定係0唔會係225

+225 mhz 佢比你打到入 ...
s84292 發表於 2024-2-9 16:06

我係抄下人地啲數. 我唔記得有無唔著pbo,可以今晚開通宵試, pbo auto, docp=3600
不過我無windows power plan 熄晒所有關sleep 功能

早,
全auto,今朝起身部機都係黑畫面,入唔返windows
idle 2-3個鐘暫時睇唔到問題發生

WHEA log 無出error, 不過第一次見到
"Process 5348 has attempted an operation while not having exclusive control over device G502 X PLUS. Process name: "

: 內嵌控制器 (EC) 在沒有要求的情況下傳回資料。BIOS 可能正在嘗試存取 EC,但沒有與作業系統同步。將忽略此資料。不需進一步動作; 但請洽詢您的電腦製造商,以取得升級版 BIOS。

而家成日出呢句,點樣解決?bios 係最新上一版本,應該唔關bios 事掛...

而家成日出呢句,點樣解決?bios 係最新上一版本,應該唔關bios 事掛...
dan_dan 發表於 2024-2-11 16:03

我發現好似行fan control 就會出呢個errors..
https://getfancontrol.com/

Pbo Fmax  enhancer auto
Pbo enable
Pbos auto
就無事,all core去到4.5

同其他板唔同,第瑋次用貴板 :h ...
dan_dan 發表於 2024-2-5 15:45

Fmax  enhancer<~disable
CPU current capability~>130% or 140%
如果唔SET CPU current capability
就要EDC limit低d 試160~180

dan_dan 發表於 2024-2-11 16:03

這個我也有, 完全唔知點解會出warning
新裝WIN11也會出

我以家個settings

不過啲ram led 燈好暗,有冇得解決呀?  

仲有一個問題, 部機開著成晚到早 ...
dan_dan 發表於 2024-2-8 09:35

MAX CPU Boost Clock Override 我SET 50....
PBO太進取,某D core頂唔到

Fmax  enhancer130% or 140%
如果唔SET CPU current capability
就要EDC limit低d 試160~180 ...
johnson123 發表於 2024-2-12 00:33

我PPC TDC EDC 全auto, 淨係boost clock overdrive set 200 , 我連curve optimizer set auto

我PPC TDC EDC 全auto, 淨係boost clock overdrive set 200 , 我連curve optimizer set auto ...
dan_dan 發表於 2024-2-12 13:24

boost clock overdrive set太高
好易低負載死機