boost clock overdrive set太高
好易低負載死機
johnson123 發表於 2024-2-13 18:53

應該set 幾多好?
我而家set 175, boost 係少咗去唔到5Ghz 得4.8Ghz 要idle 通頂睇下叫唔叫醒

不過我之前試過off 都係wake 唔到

琴日籮友痕,我行開2個芒,一個lg 27” 4k 芒行DP,一個行 lg c1 HDMI ,掹走lg 芒得c1 ,部電腦開通宵竟然今朝起身部機無問題入得返windows ,另外我有隻game 每次玩會隨時彈directX fatel error..掹走lg個芒後玩成日無事 。

估都估唔到行dual 芒會有咁嘅事發生,我今日試下掹走c1 得返lg27”芒行會唔會有問題 。

via HKEPC IRF 5.1.14 - iOS(5.1.1)

回覆 22# dan_dan

應該唔關mon事喎, PBO settings啲細項問題多

回覆  dan_dan

應該唔關mon事喎, PBO settings啲細項問題多
kit132 發表於 2024-2-19 14:50

我無郁過 pbo settings 只係插一個芒就wake 到

via HKEPC IRF 5.1.14 - iOS(5.1.1)

有冇重裝DISPLAY 卡DRIVER?

我自己用緊C8 EX,都係5950X B2制程
Pbo Fmax  enhancer auto 呢個要AUTO,唔係好易死機
5950X MAX CPU BOOST CLOCK OVERRIDE 呢個我用緊0到50左右,SET太高又係好易黑屏重開,你果度加電比到10X,會唔會有機會cinebench過熱死機
你個BIOS係咪最新,我更左最新BIOS部機變左好唔穩定,你果個問題係咪ACPI 15,我都係最新BIOS先出現
AGESA version to ComboV2PI 1.2.0.B

我自己用緊C8 EX,都係5950X B2制程
Pbo Fmax  enhancer auto 呢個要AUTO,唔係好易死機
5950X MAX CPU BOOST ...
strikewinghk 發表於 2024-2-20 19:18

display driver 係 24.1.1 , 底板bios 係最新前一個版本. 我而家 set 150 10x 行cinebench loop 10mins 係無事,

回覆 27# dan_dan
本身預設係14X左右,所以行150係應該冇問題,TDC130,EDC會影響單核同L3,我之前SET140係最好,你可以試下

回覆  dan_dan
本身預設係14X左右,所以行150係應該冇問題,TDC130,EDC會影響單核同L3,我之前SET140係最好, ...
strikewinghk 發表於 2024-2-21 14:36

好, 我跟師兄試試先