難題:TVB標清解像到底幾多?

我一路以為標清就係720p,近日才發現個editor software 話係720x576,但用個player capture一張相出來用image editor 張相話解1024 x 576,J2仲神奇: 1047 x 576!
事關有啲encoder認錯左,encoder完個畫面縮細咗!
請問到底實際係幾多?

720*576 (16:9)

我一路以為標清就係720p,近日才發現個editor software 話係720x576,但用個player capture一張相出來用ima ...
Amuro 發表於 2011-11-13 09:52

720P 算入高清....720p用的資原同1080i 差不多.所以現時大部份地區高清廣播都用1080i....標清是用720*576i.

解像度:  水平  x  垂直

要垂直最少達720才可算是HDTV畫面

剛剛在Wiki找到:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A8%99%E6%B8%85
根據美國進階電視委員會(ATSC)的規範,SDTV能以704x480像素(pixels)的16:9寬高比(40:33矩形像素)或640x480像素的4:3縱橫比(正方形像素)播送。畫面刷新率(frame rate)可以為每秒24、30或60格畫面。…
對於香港數碼地面電視廣播而言,標準清晰度電視的解像度為1024x576像素(pixels),畫面寬高比為16:9[1] 。而將於2015年終止的模擬廣播格式則為768x576,寬高比4:3。

唔怪啲software認錯晒,咁有中國特色,唔怪得知外國啲software認到亂晒,邊有人會就香港這隻白老鼠?!
不過都仲未明同一個測試方法,TVB就1024 x576,但J2 就 1047 x576…

咁有中國特色,既系统有啲人話天下無敵!

絕對係720x576i, 唔好信wiki
至於點解1024x576, 係decoder問題 (幫你做左scaling, 等你睇既野係16:9唔會變形)

絕對係720x576i, 唔好信wiki
至於點解1024x576, 係decoder問題 (幫你做左scaling, 等你睇既野係16:9 ...
KinChungE 發表於 2011-11-13 13:18

但係720:576並不是16:9!反而1024:576先係16:9。
16/9=~1.78=1024/576
720/576=1.25
720 x 576就一定唔係16:9。

但係720:576並不是16:9!反而1024:576先係16:9。
16/9=~1.78=1024/576
720/576=1.25
720 x 576就一定唔係1 ...
Amuro 發表於 2011-11-13 13:57

bingo
但係冇人話過D pixel係正方形

如果唔係都唔會有PAR (Pixel Aspect Ratio)呢樣野
NTSC(720x480)同樣可以有4:3 / 16:9
PAL(720x576)都一樣可以有4:3 / 16:9

1024x768 @ 16:9, PAR就係1:1 (每一個pixel, 寬高比係1:1)
至於NTSC/PAL resolution, PAR就係非1:1

bingo
但係冇人話過D pixel係正方形

如果唔係都唔會有PAR (Pixel Aspect Ratio)呢樣野
NTSC(720x480)同 ...
KinChungE 發表於 2011-11-13 13:59

我部電視同電腦mon都唔係CRT,pixel唔1:1畫質會差。
PAL NTSC當然可以,因為PAL NTSC 都係 analog。而且單單係1024同1047就已經解釋唔倒。