改裝 Xperia S 的改 LED 顏色小手術成功了 (追加製作過程)

本來想試下將 Xperia S 的透明帶轉成藍光
就想到用藍色破璃紙去蓋住白色 LED

但係, 原來這想法太天真
因為如果只用一層破璃紙, 藍色就不明顯 (基本上感覺是淺藍光), 如用兩層破璃紙的話, 燈光就太暗了

所以如果想改透明帶燈光顏色, 最好都係換晒 3 粒 SMD LED
但呢個手術對我來講未免太複習了, 所以都係暫時擱置

10-Aug-2012 update
最終我都成功將條透明帶轉左藍色了

11-Aug-2012 追加制作過程 (拆機有風險, 切勿模仿, 後果自付)

(1) 先拆晒機背 7 口米字 + 3 口 十字螺絲

(2) 打開 USB 蓋, 在夾口位用指甲拉開 (用螺絲批好易整花, 所以唔建議用), 拉開時唔好太大力, 因為有 cable 連住底殼

(3) 做任何事之前, 先拆掉電池是常識吧

(4) 拉開之後甩開條 SIM card cable (最好對角用小一字慢慢 "叫")

(5) 甩走底殼之後, 就拆走連按上下 2 部的 connector PCB (不用拆任何螺絲的), 因為它由 2 個 connectors 組成, 建議先在中間位 "叫" 一下, 等中間那個細 connector 先鬆開

(6) 再在邊位 "叫", 令大 connector 都鬆開

(7) 鬆開晒 2 個 connectors 之後, 俾少少力反起佢, 因為呢塊 PCB 跟下面那塊 LED PCB 有雙面膠紙貼住的

(8) 打開 connector PCB 之後, 會見到共有 3 粒十字螺絲上住 LED PCB, 先甩走左右 2 粒大螺絲

(9) 用力反起手機透明帶連下巴的部份 (因為又有雙面膠貼住), 之後就甩走條天線 (紅圈)

(10) 甩埋 LED PCB 上中間那口小十字螺絲, 塊 PCB 就會跌出來

(11) 用玻璃紙 + 雙面膠紙蓋住紅圈位置, 盡量小心避免雙面膠紙遮住 LED 及透明位置

(12) 完成後掉轉次序組裝返部機

標題不成立
岩岩開始就擱置,唔叫做失敗
BTW, XS岩岩出果時已經有人改到D燈顏色同超光,好似有紫色橙色 ...
vcfirstben_II 發表於 2012-8-9 23:23

我已經拆散左架機, 貼左玻璃紙入去, 砌返埋開機試
仲重複左 2 次
所以第一個手術係 "手術失敗"

我係擱置左做第二個手術的打算
換 LED 需要更多工具同技術, 失敗機會率更高

所以我打算等架機過左保養先再考慮

01 果邊都是用玻璃紙但好成功WO

本來想試下將 Xperia S 的透明帶轉成藍光
就想到用藍色破璃紙去蓋住白色 LED

但係, 原來這想法太天真
因為 ...
觀星是答案 發表於 2012-8-9 23:20

壞人想法

咁你好似砌模型車咁
油層薄既透明模型油落去個殼咪又簡單快捷囉

咁你好似砌模型車咁
油層薄既透明模型油落去個殼咪又簡單快捷囉
FY3686 發表於 2012-8-10 00:53

返唔到轉頭

返唔到轉頭
觀星是答案 發表於 2012/8/10 07:13

想要幾多隻色,就買幾多個殼番嚟油靚佢,唔係好方便拆嚟換嘅咩?

想要幾多隻色,就買幾多個殼番嚟油靚佢,唔係好方便拆嚟換嘅咩?
beenoliu 發表於 2012-8-10 07:26

要拆到好深先換到條透明帶

easy to open the case ??