[教學] 教學-2.Windows 8安裝無數位簽章的DRIVER

相信有好多C兄在安裝windows 8後發現有部分無數位簽章的Driver會被windows 8會阻止你安裝
但係件野又唔係唔Work只係裝唔到Driver...

如果在設定過程中或後使資科丟失或使系统無法啟動,本人並不負責
文字式教學
1.進入右面列表內的設定
2.按「變更電腦設定」
3.按「一般」
4.找出「進階啟動」並按「立即重新啟動」
5.重新啟動後會進入一個(粉?)藍色的畫面,按左面最下的「疑難排解」
6.在疑難排解內按最下的「進階選項」
7.在進階選項內按右面最下的「啟動設定」
8.按「重新啓動」
9/10.請按健盤上的「7」字
11.進入windows後就可以安裝所雖要裝的Driver
12.在第二次重新啓動後windows會重新block反,之前裝咗的Driver依然在到

傻瓜式教學
以下以一隻USB 電視接收器作例子

thx!!
大大,我也有類似問題,感激!!

其實將BootMenuPolicy轉返做Legacy,開機直按F8都可以揀到。
bcdedit /set {開機載入器嘅ID} bootmenupolicy legacy

多謝分享

回復 1# billy12342001
多謝你分享..我支陳年magic pro prohdtv wee手指.終可用係win8上睇..
咁想請問你...巳較好停用驅動簽章..安好原本不能安的驅動後,再重啟...win8係咪回復至重新需要強制簽章的狀態呢????

回復 1# billy12342001
我巳成功安好magic pro hdtv wee也可重啟後,正常運作......即可用呢隻手指看高清.
但我仲有一個攝像頭.叫ipassion....驅動未安....我照你講,又用進階啟動..按7,停用強制簽章..安好呢個ipassion攝像頭驅動...可馬上正常運作....但一重啟...便不能運作...windows錯誤代碼52..

回復 8# reset2

係呀,在重新啟動後,windows 8會回復至重新需要強制簽章
至於ipassion攝像頭,我都幫唔到你,我都有兩張TV card行唔到,裝完果日收到,第二日收唔到,比佢玩死

回復 9# billy12342001
咁都多謝你分享....因我巳用到高清手指..唔駛花錢買新,可用住先嘛...至於ipassion..咪用幾十買個啱win8囉....但都省咗高清手指嘛....希望唔會同你一樣...第二日用唔到就好low...thx