想DS212j 轉DS918+問題, 請教下各位大佬

各位大佬,,本身用緊 DS212j 想轉DS 918+,有以下問題想請教一下 ??

1) 現在買DS918+會唔會好舊, 其實係唔係就快會出新款 ?
2) DS212j 裏面有兩隻 3TB Harddisk,換新NAS應該如何處理資料轉移?
3) DS918+ 其實可唔可以連接返 DS212j 使用?如果唔得部DS212j 就要掉好似好浪費

暫時係有以上問題麻煩大家幫幫口 ????

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

我是712+ 轉 918+
712+ 是 2011 年買 (其實仲用得)
咁我當918+ 是2017 年出都起碼用到2024 年

可放心去馬

我是712+ 轉 918+
712+ 是 2011 年買 (其實仲用得)
咁我當918+ 是2017 年出都起碼用到2024 年

可放心去馬 ...
wongja 發表於 2019-3-24 19:26

大佬,你當初用咩方法過資料?

各位大佬,,本身用緊 DS212j 想轉DS 918+,有以下問題想請教一下 ??

1) 現在買DS918+會唔會好舊, 其實係 ...
madvrnok 發表於 2019-3-24 19:03

ds918+ 一定快過 ds212j 好多. 唔使擔心, 我捻 ds918+ 4bay 今年唔會有新款.

ds918+ 有支持 btrfs 快照. 建議買新嘅 hdd 行 btrfs 再過資料.  3TB 過資料一般 pc copy 就得. 或者 ds918+ file station 連返 ds212j, 再 copy & paste 資料.

大佬,你當初用咩方法過資料?
madvrnok 發表於 2019-3-24 19:58

最笨嘅方法
Mount remote folder 過就算

我直接抽出來吉去918+ 已經可以用...

ds918+ 一定快過 ds212j 好多. 唔使擔心, 我捻 ds918+ 4bay 今年唔會有新款.

ds918+ 有支持 btrfs 快照. ...
pctine 發表於 2019-3-24 21:41

如果冇打算上  10/5/4/2.5GB lan
918+己足夠

而且有10Gb lan我估唔會under $5000

我直接抽出來吉去918+ 已經可以用...
applebabyxp 發表於 2019-3-24 22:03

我過晒d 資料先知原來得 (之前有個po 話唔得)
但d shared folder 就duplicate 晒,所以最後都format過...

1) 現在買DS918+會唔會好舊, 其實係 ...
madvrnok 發表於 2019-3-24 19:03

1.  隻新既 DS1019+ 個 CPU規格一樣, 但貴左 , 所以應該 有一段時間吾會有新機能推出.
2.  NETWORK 抄過去吧 , 你不是打算買新NAS 但在這年代繼續用 3TB HDD 這麼小吧.
3.  其實 212J 好慢,  我都係由 212J > 918+ ,  部212J 除左 Backup 都沒咩用途, 估計吾會人會考慮將212j 都upgrade 去 8tb hdd~

其實 918+ 雖然係快左 , 但係其實同  '不能說'  比較係慢幾萬條街 ,
web page 、dsvideo 點擊反應係 係比 212j 快左幾倍 .
如果是 很小成員用,  918+ 是不錯選擇.

我過晒d 資料先知原來得 (之前有個po 話唔得)
但d shared folder 就duplicate 晒,所以最後都form ...
wongja 發表於 2019-3-25 13:01

慘~理論上原本果隻up到最新個firmware都可以直接吉入新機度
不過有D大意既ching唔係1號位對1號位咁吉
咁就吉錯窿開心仔