微分享: N3150無風扇主機做x86 router with pfSense 2.2.5

分享都「微」嘅原因係: 懶。唔想寫咁多, 睇完再問。
咩造工外型功能完全唔關我事, 我只要性能唔需要講咁多。

用N3150原因如下:
1. AES-NI加密, 需要做IPSec VPN + SoftEther VPN
2. 無風扇免maintain
3. 得x86 CPU夠力做400Mbps+ QoS同VPN, FTTH 500Mbps扯爆一樣會影響ping, 所以一定要做QoS。

呢部係占美N3150, 揀呢個款原因係因為佢有兩個GbE port, 響我屋企本來就有managed switch+ APs嘅情況下夠晒用。RMB760(唔係799, 修正)有咁嘅配備做Router真係夠晒有突。

LAN:  RealTek 8168/8111 PCIe GbE x2
WLAN:  Ralink Technology RT3090

配備

溫度及其他(24GB SSD我用咗4G做Swap)

外觀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

VPN 測試

暫定會試SoftEther同IPSec, 500Mbps 點對點WAN實測。

(未完)

OpenSSL benchmark
Without AES-NI

With AES-NI

N3150做到27GByte per second嘅AES-128-CBC, 咁嘅速度我冇嘢好講.......勁到痴線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

會有好多人問你 wifi 得唔得..
brainiepc 發表於 2015-10-31 03:22

對我黎講拆咗佢都仲得

最多可以做下CARP interface, LAN線出口斷咗果陣都可以穿wireless入router

見D COMMENT 話呢部野幾熱?  

呢個天氣43度  SUMMER 時怕唔怕呢?

迷 發表於 2015-10-31 10:42

熱就由佢熱.....無80度無咩事....

一士都用緊 1037u 既 mini PC (dual LAN) 裝 pfsense 當 router 用
1037u 既 model 仲係 dual Intel LAN

下次 router 壞咗, 真係要玩玩
師兄有冇試過 Tag VLAN over SoftEther, 做到嗎 ?

迷 發表於 2015-10-31 10:42

我放咗佢響一個暖嘅地方,full load成分鐘都係47度,摸落唔滾而係暖。

一士都用緊 1037u 既 mini PC (dual LAN) 裝 pfsense 當 router 用
1037u 既 model 仲係 dual Intel LAN ...
觀星是答案 發表於 2015-10-31 11:06

我都有部1037u router, 除咗冇AES-NI之外, 其實快過N3105, 仲有6個獨立Intel GbE。

下次 router 壞咗, 真係要玩玩
師兄有冇試過 Tag VLAN over SoftEther, 做到嗎 ?
GbE 發表於 2015-10-31 11:58

理論上SoftEther食VLAN Tag,  實際上未試過, 始終要經過Tap可能有分別, 而且我個Tap仲要經OpenVPN入去呢

其實pfsense同mikrotik功能上有乜分別?