買 16G ram , 1 條 16G 定 2 x 8G 好

如果同價 , 又有 2 個 ram slot ,  1 條 16G 係咪會快 d , 所以買 1 條 16G 會好d ?

巴打唔係,2條8GB可行dual channel快過1條16GB,但如果唔係打機分別不大,而通常1條大容量ram第日放出去會易放啲(本人認為)

如果同價 , 又有 2 個 ram slot ,  1 條 16G 係咪會快 d , 所以買 1 條 16G 會好d ?
peterchu1 發表於 2019-10-6 22:14

買16+4 就進可攻退可守
有8GB行dual (hkepc幾個月前有說明)
第時要上16+16 又唔怕浪費幾多

咩電腦 laptop定desktop
內顯定點?
冇乜特別需要就16*1啦

咩電腦 laptop定desktop
內顯定點?
冇乜特別需要就16*1啦
羊仔 發表於 2019-10-7 02:34

All-in-one PC

All-in-one PC
peterchu1 發表於 2019-10-7 08:27

咩野係all-in-one pc

回覆 5# peterchu1

All-in-one PC 正常得2條RAM SLOT 比你, 1條用中, 另1條吉,  你想行DUAL CHANNEL 咪買  本身RAM ( 8G ? ) + 1條8G,  行唔知咩MODE  咪本身 RAM + 16G

回覆  peterchu1

All-in-one PC 正常得2條RAM SLOT 比你, 1條用中, 另1條吉,  你想行DUAL CHANNEL 咪買  ...
白白 發表於 2019-10-9 16:35

請問行 DUAL CHANNEL 有咩好處 ? 會快左 ?

請問行 DUAL CHANNEL 有咩好處 ? 會快左 ?
peterchu1 發表於 2019-10-10 09:53

傳輸速度double
Dual Channel DDR4-2666速度等於Single Channel DDR4-5333
通常分別最明顯係IGP (尤其AMD)
日常應用, 最明顯就係zip/unzip, 但係就唔會差一倍時間, 可能只係10-20%

如果只係要加快內顯16+4 或者16+2(如買得到)其實都夠
唔知乜mode都係dual channel如下請睇
https://www.hkepc.com/18176/4G_% ... 1%E5%95%8F%E9%A1%8C

"【4G + 8G 記憶體能否達成雙通道?!】Intel 官方回答:當然無問題!!"

順手睇amd 新的都有 https://www.reddit.com/r/Amd/com ... _allows_asymmetric/