[教學] 如何啟動4KN模式?

注意, 目前只有兩系列才可以用.

4KN直到目前不太好賣, 最近我買了一個HC 320, 我不知道有一隱藏功能直到我查一些東西後得知原來我買了一個這樣的硬碟

WD HC系列 (ULTRASTAR) 需要 HUGO 改模式
https://community.wd.com/t/how-t ... -512e-to-4kn/244350

目前只有數款有效, 不管如何, 改模式前先備份或在使用前改避免損失
HUS726TxTALE6yz (HUS726T6TALE604)
HUS728T8TALE6L4 (我使用中的, 8T)
HUS728T8TALE6L4 (10TB 空氣)
WUH721414ALE6L1 (14TB HE)

SEAGATE, 誰支持FASTFORMAT (主要是EXOS), 就可以用SEACHEST改.
記住, 512或 4096.

改動後, CRYSTALDISKINFO或舊裝置會計錯數, 但直接駁在底版, 在WINDOWS, 用FSUTIL 查,只要你見到 LOGIC 4096, PHYSICAL 4096 就是4KN.

後加: 我手上有一個叫SEAGATE IRONWOLF 8TB (ST8000VN) , 是可以改為4KN, 可能與CMR有關, 我最初以為VN會累人, 原來是不會, 只是我很少用到一些工具看內有甚麼, 要用完整版來改. 簡單一句是, 如果是CMR(512E)是可以試,, 但不會保證成功 (4KN模式硬碟已經有三款, 一是硬寫實4096, 邏輯為4096 ; 硬寫4096,邏輯為 512 ; 另一個, 很像我用的兩款硬碟, VN和HC330 , 是可以使用指定軟件要求以  實4096, 邏輯為4096 操作, 亦可以改回以512E操作. 不過, 改動之後基本上不會再用512E )

我用8TB的原因,主因是成本。
附加: 東芝 4KN SATA , MOUSER 報價要 3270 港紙, 唯一好處是,一開即4K.

師兄辛苦晒,又學到嘢了,謝謝

原來有啲咁嘅嘢
即刻將手上隻EXOS 16TB轉咗做4Kn
純粹因為未用過而轉

原來有啲咁嘅嘢
即刻將手上隻EXOS 16TB轉咗做4Kn
純粹因為未用過而轉 ...
peter88625 發表於 2020-6-13 23:22

CHING有冇試過睇下可用容量有冇升到?
因為理論上4KN係用得盡D磁軌多D

過路提示

4KN 要 Windows 8 及 Windows 2012 以後版本才能兼容

因為理論上4KN係用得盡D磁軌多D ...
鬼(?) 發表於 15-6-2020 15:35

無留意,不過我諗16TB就算多少少都唔覺

因為理論上4KN係用得盡D磁軌多D ...
鬼(?) 發表於 2020-6-15 15:35

4kn理論上最多都係比512n用得盡,同512e唔應該有分別

4kn理論上最多都係比512n用得盡,同512e唔應該有分別
smoke_cheese 發表於 2020-6-16 02:38

咁4kn 比512e有咩優惠

咁4kn 比512e有咩優惠
鬼(?) 發表於 2020-6-16 12:49

同樣12TB, 512e 大約9.XXTB, 4Kn好似係10.XXTB