更換lcd tv 高壓板!更新#30,換電容!

首先感謝以下人仕,如唔果唔係得各位師兄幫助,小妹一早就當左呢個lcd tv 係垃圾了!
人中之龍、dino_lo、paladinwa、ono515、A君、reXxx

現左就將換高壓板相片分享!

一早拆左個穀....所以無得比大家睇!

拆左個銀穀佢,就會睇到主要的電視電路板

拔走晒d插住嫁電線物體

翻起電視電路板

拆走有懷疑有問題的高壓板,更換在淘寶買回來的新板

裝回電視電路板

測試.....成功啦!個電視可以用返了!唔洗做垃圾!

---------------
同場加影....買左唔識用的電子萬用錶...
因為佢個張係英文說明書...但睇唔明!

一粒係鴨寮街公公婆婆、華輝都搵唔度嫁電容

同有師兄要求的高壓板背影

因為唔識用電子萬用錶,所以都唔知係唔係粒電容有問題?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

恭喜樓主成功DIY
地球又少左一件電子廢物

恭喜樓主成功DIY
地球又少左一件電子廢物
人中之龍 發表於 2011-3-1 22:28

都要多謝師你的指導!

華輝已經沒有太多電子零件賣

Farnell有呢隻25v 150uf cap賣,不過要自已去九龍灣office自已取貨
http://hk.element14.com/jsp/sear ... ode+matchallpartial

好勁啊,不過點先知道係高壓版既問題...?
人地話高壓果舊野好危險

Farnell有呢隻25v 150uf cap賣,不過要自已去九龍灣office自已取貨
人中之龍 發表於 2011-3-1 23:34

謝,但價錢都幾貴!睇下幾時再去tb買野,同一齊買少少返黎,但係暫時我都唔知個萬用錶點用,

將個錶調到 500v 2000k,貼住電容腳會出現 錶面數字跳到1218左右停左..第二次測1215左右停左...咁即係呢粒電容係好定係壞呢?

好勁啊,不過點先知道係高壓版既問題...?
人地話高壓果舊野好危險
angus;] 發表於 2011-3-1 23:35

#1 d師兄講,還定都要當垃圾,咪試下比百幾蚊整囉,整唔度就真係當垃圾算

#1 d師兄講,還定都要當垃圾,咪試下比百幾蚊整囉,整唔度就真係當垃圾算 ...
chi333 發表於 2011-3-1 23:44

百幾蚊,又可以換到經驗,換到成功感仲可以換番部電視,
但我都係驚佢電死我>_<

邊道可以買到高壓板?

因為我都想搵呢條    http://item.taobao.com/item.htm?id=7429197856